Murat Bardakçı’nın Konuk Olduğu Tarih Söyleşilerine Üniversitemiz Ev Sahipliği Yaptı
TRT 2’de canlı yayınlanan ve Murat Bardakçı’nın konuk olduğu Tarih Söyleşileri programına İstanbul Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın hazırlayıp sunduğu Tarih Söyleşileri programının canlı yayın çekimleri, bu hafta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda yapıldı. Murat Bardakçı’nın konuk olduğu programda, Bardakçı’nın yeni kitabı “Bir Devlet Operasyonu: 19 Mayıs” bağlamında 19 Mayıs 1919’da yaşanan gelişmeler ele alındı.
Bardakçı: “Türkiye’de 19 Mayıs Konusu Son Dönemin En Tartışmalı Meselelerinden Biridir”
Kitabında 19 Mayıs sürecini yeni araştırmalar ve ilk defa ortaya çıkan belgeler ışığında anlattığını söyleyen Bardakçı, “Türkiye’de 19 Mayıs konusu son dönemin en tartışmalı meselelerinden biridir. Ben kitabımda bambaşka bir görüş öne sürdüm demiyorum. Belgeler doğrultusunda, 19 Mayıs’ın bir devlet operasyonu olduğunu anlatıyorum” dedi. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda mağlup çıkan bir devlet olarak bazı tedbirler aldığını ve bazı genç, başarılı paşaları Anadolu’ya gönderdiğini belirten Bardakçı şu ifadelere yer verdi: “Mustafa Kemal Paşa Samsun’a giderken İstanbul yönetiminin düşüncesi gidip İstiklal Harbi’ni başlatacağı yönünde değildi. Resmi yazışmalarda açıkça görülüyor ki; müttefiklerin Mondros Mütarekesi’ndeki işgal hakkını engellemek ve huzursuzlukları bastırmak amacıyla Anadolu’ya paşalar gönderilmiştir.”
19 Mayıs’ı tek bir operasyon olarak düşünmemek gerektiğini kaydeden Bardakçı, paşaların farklı şehirlere gönderilmesinin alınmış bir kararın uygulaması olduğunu vurguladı. “19 Mayıs’ın düzenlemelerini, organizasyonunu ve hazırlıklarını askerler yapmıştır” şeklinde konuşan Bardakçı, İstanbul’un resmen olmasa bile fiilen işgal altında olduğunu dile getirerek şu şekilde konuştu: “O dönemde hükümetin, sadaretin, iç işlerinin, ya da dış işlerinin bilgisinin dışında bir karar alınması imkânsızdır. 19 Mayıs, askerin başlattığı ve devletin sivil otoritesinin de her türlü desteği sağladığı bir operasyondur.”
Bardakçı ifadelerine ülkemizde arşivcilik konusu hakkında değerlendirmelerde bulunarak devam etti. Ülkemizde herhangi bir belgenin kaybolmayacağını ve arşivlerimizin açık olduğunu söyleyen Bardakçı, “Arşivlerimiz zenginlik bakımından İngiliz arşivleriyle beraber dünyanın en önde gelen arşivlerinden biridir. Orhan Gazi zamanından bile belgemizin olması bunun bir göstergesidir” dedi.
Tarih Söyleşileri programı, yaklaşık 2 saatlik canlı yayının ardından sona erdi.
Haber: Tuğçe Ayçin
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü