Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu’ndan İstanbul Üniversitesi’ne Ziyaret
Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ı 10 Şubat 2022 tarihinde Rektörlük Makamı’nda ziyaret etti. Görüşmeye; Konsolos Dr. Kateryna Pasynchuk, İÜ Uluslararası Akademik İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Zişan Furat, İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Dr. Elif Kahraman, İÜ Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Görevlisi Tetiana Fetsan ve tercüman Igor Pasynchuk da katıldı.
Prof. Dr. Ak: “İstanbul Üniversitesi Uluslararasılaşmayı Önemsiyor”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ukrayna Büyükelçisi ve önceki Ukrayna Başkonsolosu’nun özel ilgisi ile güzel bir ilişki geliştirdiklerini iletti. Roman Nedilskyi’nin görevi süresince bu ilişkilerin daha da ileriye gideceğine inandığını söyledi. İstanbul Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen Uluslararası Balkan Konferansları’nın bir sonraki programının Odessa Üniversitesi ile yapılacağını aktardı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversitenin tarihçesine ilişkin açıklamalarda bulundu, İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’deki ilk yükseköğretim kurumu olduğunu aktardı. Türkiye’deki üniversite yapılanmasına ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi’nin ilk sıralarda yer alan başarılı bir araştırma üniversitesi olduğunu belirtti. 70 bin örgün öğrencisi ve 11 bin çalışanı ile İstanbul Üniversitesi’nin uluslarasılaşmayı önemsediğini vurguladı. Prof. Dr. Ak, “Türkiye’de uluslararası öğrenci en fazla İstanbul Üniversitesi’nde bulunuyor. Güncel olarak 143 farklı ülkeden 9 bin 600 öğrenci eğitim alıyor. Özgün tarafımız, çok dilde eğitim veriyor olmamız. 25 dilde eğitim veriyoruz” şeklinde konuştu. Ukrayna Dili ve Edebiyatı bölümünün Türkiye’de sadece İstanbul Üniversitesi’nde olduğunu ve ilk mezunlarını bu dönem vereceğini söyledi. Mezuniyet törenine Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi’yi davet etti. Prof. Dr. Ak, Ukrayna ile kurumların ötesinde bir dostluk bağı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ak: “Ukrayna Eğitim Sisteminin de Geniş ve Kapsamlı Olduğunu Biliyoruz”
Prof. Dr. Ak, Ukrayna üniversiteleriyle de ilişkileri olduğunu anlatırken Çernobil Üniversitesi Rektörü ile de görüştüklerini ve iletişimlerin devam ettiğini ifade etti. Hocalarımızdan birinin yüksek lisans tezinin de Ukrayna’daki tarihi eserler üzerine olduğunu da ekledi. Prof. Dr. Ak, Tataristan – Kazan üniversiteleriyle de yakın ilişkiler yürüttüklerini belirtirken “Bölgeye karşı sorumluluğumuz olduğunu biliyor, akademik sınırlar ve disiplinler içerisinde yerine getirmeye çalışıyoruz” cümlelerini kurdu. Prof. Dr. Ak, İÜ mezunlarının da kendi ülkelerinde önemli yerlerde olduğuna dikkat çekerek örnekler verdi. Prof. Dr. Ak, “Ukrayna eğitim sisteminin de geniş ve kapsamlı olduğunu biliyoruz” diye ekledi. Türkiye genelinde 230 bin uluslararası öğrencinin eğitim aldığını dile getiren Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci bakımından Dünya çapında ilk on üniversite arasında yer aldığını da belirtti. Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de öğrenci olabilmesi için en yaygın yöntemlerden birinin sınav olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ak, en geniş kapsamda sınav yapan üniversitenin İstanbul Üniversitesi olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ak, 50 merkezde, 36 farklı ülkede İstanbul Üniversitesi’nin sınav yapacağını dile getirdi. Prof. Dr. Ak, İstanbul’un kültür ve sanatın buluşma noktası olduğunu dile getirirken “İstanbul Üniversitesi de İstanbul’un bir minyatürü gibi” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Ak: “Öğrenciler Sadece Okumuyor, O Fakültenin Kimliğini de Kazanıyor”
Prof. Dr. Ak, 1865 yılında Harbiye Nezareti olarak yapılan binanın İstanbul Üniversitesi bünyesine geçişini ve tarihini anlattı. Prof. Dr. Ak, 35. Osmanlı Padişahının devir tesliminin bile şu anki Rektörlük Binası içerisinde olduğunu da ekledi. Prof. Dr. Ak, Rektörlük Binası’nın yanında bulunan Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültesine dikkat çekerek bu çatılardan Türkiye’nin vali ve kaymakamlarının yetiştiğini belirtti. Prof. Dr. Ak, Ukrayna Dili ve Edebiyatı okuyan öğrencilerin otuzdan fazla programla iç içe olmalarıyla entelektüel anlamda çok gelişim sağlayabildiklerine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ak, bu bağlamda “Öğrenciler sadece okumuyor, o fakültenin kimliğini de kazanıyor” ifadelerinde bulundu. Prof Dr. Ak, öğrencilerin üç kaynaktan ders aldıklarını söyledi: “Öğrenciler öncelikle kayıtlı oldukları programdan, ardından İstanbul Üniversitesi’nin tarihinden, son olarak da İstanbul’un kendisinden ders alıyorlar”
Başkonsolos Nedilskyi: “Bina İlk Adımımı Attığım An Beni Etkiledi”
Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, İstanbul Üniversitesi ile olan iş birliklerinin başarılı bir şekilde geliştiğini söyledi. Nedilskyi, “İş birliğimiz devam edecek ve daha çok başarılı projelere imza atacağız” dedi. Ukrayna’da bulunan üniversitelere ilişkin bilgiler verdi. 2021 yılına ait duruma göre Ukrayna’da eğitim almak isteyen 6 bin öğrenciden 2 bin 500’ünün Türkiye’den başvuru yaptığını aktardı. En çok talep gören fakültelerin Uluslarası İlişkiler, Tıp Fakültesi, Deniz ve Nehir Ulaştırmacılığı Fakültesi olduğunu söyledi. İstanbul Üniversitesi Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne olan desteklerinden ötürü teşekkürlerini iletti ve diploma töreninde öğrencilerle buluşmaktan memnuniyet duyacağını söyledi.
Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskyi, “Bina ilk adımımı attığım an beni etkiledi” ifadesinde bulundu. “Bu kadar etkileyici bir bina çatısı altında eğitim almak her öğrenci için eşsiz bir histir” diyerek de ekledi. Nedilskyi, “Gerçekten İstanbul Üniversitesi bir gurur meselesi. 100 yıllık bir tarihe sahip bir üniversitesiniz ve bu kadar öğrenci ve çalışanı içinizde barındırıyorsunuz. Bu hiç kolay değil ve sizi tebrik ediyor, başarılar diliyorum” sözlerini aktardı.
Hediyelerin takdim edilmesi ve fotoğraf çekimiyle görüşme sonlandı.
Haber: S. Rana Genç, Pelin Şahin
Fotoğraf: Başar Uzun
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü